Περιγραφή:
Παραδοσιακό γλυκό με γεύση από Ανατολή! Λαχταριστοί ξηροί καρποί και καυτό σιρόπι... Εννοείτε οτι θα το συνοδέψετε με παγωτό... είναι φανταστικό!!!
Υλικά:
500γρ. φύλλο Κρούστας (λεπτό - Βηρυτού)
500γρ. φύλλο Κανταΐφι
3 ½ φλιτζ. Καρυδόψιχα
1 ½ φλιτζ. Αμυγδαλόψιχα (ασπρισμένη, ψημένη και χοντροκιμμένη)
1 κουτ. σούπας Κανέλα
1 κουτ. σούπας Γαρίφαλο
3 κουτ. σούπας τριμμένη Φρυγανιά
4 ½ φλιτζ. Βούτυρο Γάλακτος λιωμένο
Για το σιρόπι:
1 ½ κιλό Ζάχαρη
1 λίτρο Γάλα
Προαιρετικά λίγες σταγόνες Ροδόνερο (Γκιουλς)
Οδηγίες:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, δηλαδή την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο σε ένα μπολ. Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα (τα στρώνουμε αεράτα και όχι σφιχτά). Από πάνω βάζουμε μια λεπτή στρώση της γέμισης. Προσέχουμε η γέμιση να πάει παντού - και στις γωνίες! Μετά, βάζουμε 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα. Ακολουθεί άλλη μία λεπτή στρώση γέμισης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 φορές (δηλαδή 2 φύλλα κρούστας – λεπτή στρώση γέμισης επί 2). Από πάνω στρώνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι, αφού το έχουμε «ξεμαλλιάσει» για να είναι αφράτο. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο. Αν δεν κάψουμε καλά το φύλλο με το βούτυρο, λασπώνει και δεν γίνεται τραγανό.
Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση γέμισης. Αυτή τη φορά χρησιμοποιούμε περισσότερη γέμιση για να έχουμε μία πιο παχιά στρώση στο κέντρο του γλυκού και να μην χαθεί η γέμιση μέσα στο φύλλο κανταϊφιού. Στη συνέχεια, απλώνουμε το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι, το οποίο περιχύνουμε ξανά με καυτό βούτυρο, να μοσχοβολήσει.
Συνεχίζουμε με άλλες 2 στρώσεις γέμισης – φύλλου κρούστας (δηλαδή 2 φύλλα κρούστας – λεπτή στρώση γέμισης επί 2). Κρατάμε 4 φύλλα κρούστας που τα στρώνουμε, βουτυρωμένα από πάνω. Χαράζουμε σε ρόμβους.
Στο σημείο αυτό θέλει αρκετή προσοχή για να μη μας διαλυθεί. Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας το γάλα, τη ζάχαρη και ελάχιστο ροδόνερο σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε το σιρόπι μόνο μέχρι να φουσκώσει το γάλα - δεν χρειάζεται να βράσει περισσότερο. Περιχύνουμε το γλυκό, που πρέπει να είναι ζεστό, με όλο το καυτό σιρόπι. Περιμένουμε 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει και σερβίρουμε. Το διατηρούμε εκτός ψυγείου.
www.mamakouzina.tv
No comments:
Post a Comment