Tuesday, July 19, 2011

Κουπέπια (ντολμαδάκια)

Περιγραφή:
Τα κουπέπια, όπως τα λέμε στην Κύπρο, είναι ντολμαδάκια γεμισμένα με ρύζι, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκα αρωματικά και καρυκεύματα.  Διαφέρουν από τους ντολμάδες γιατί γίνονται με ντομάτα και όχι με αυγολέμονο. Ταιριάζουν σε κάθε τραπέζι!!!




Υλικά:

κληματόφυλλα φρέσκα
1/2 κιλό κιμά
1/3 ποτηριού λάδι
1 φλιτζάνι ντομάτα ώριμη τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ρύζι
αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο
1 κρεμμύδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, χυμό από 3-4 λεμόνια

Οδηγίες:

Πλένουμε τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε σε βραστό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά. Τον αφήνουμε να κοκκινίσει λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κάποτε-κάποτε.  Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο, το μισό χυμό λεμονιού και μαϊντανό).Ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα με τις νεύρες προς τα μέσα, βάζουμε 1 κουταλάκι από το μίγμα κιμά και το τυλίγουμε σφιχτά για να μην ανοίξουν τα κουπέπια Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, στην οποία έχουμε απλώσει λίγα κληματόφυλλα, προσθέτουμε λίγο ντοματοπολτό, λίγο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, λίγο νερό και αφού τοποθετήσουμε ένα πιάτο από πάνω τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου


No comments:

Post a Comment