Tuesday, July 19, 2011

Φλαούνες

Περιγραφή:

Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνουμε το Πάσχα στην Κύπρο.    Συνήθως η κάθε οικογένεια μαζεύεται και βοηθάνε στο φτιάξιμο και επειδή γίνεται μεγάλη ποσότητα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν στον φούρνο του σπιτιού και επιπλέον ο παραδοσιακός φούρνος τους δίνει άλλη γεύση. Στην Κύπρο υπάρχουν ειδικά τυριά για τις φλαούνες όμως μπορουν να γίνουν το ίδιο νόστιμες με διάφορα άλλα τυριά. Αν δεν έχουμε προζύμι μπορούμε να το αντικαταστάσησουμε με μαγιά ξερή ή νωπή.

Υλικά:

3 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουτ. σούπας φυτικό λίπος
1 αυγό
1/3 φλιτζανιού κρύο νερό
αλάτι

Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια τριμμένο τυρί (τσένταρ, χαλούμι και ένταμ)
7 αυγά
2 κουτ. γλυκού φρέσκια μέντα ή 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη
1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές, προαιρετικά

Οδηγίες:

Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το σε ένα μπολ, προσθέστε το λίπος και τρίψτε το με το χέρι μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.Προσθέστε το αυγό αναμιγμένο με νερό και αναμίξτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Ζυμώστε την ελαφρώς, σκεπάστε την και αφήστε την για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.Με ένα ξύλινο κουτάλι αναμίξτε τα συστατικά της γέμισης τυριού, και σταδιακά αναμίξτε τα αυγά και τη μέντα. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε έναν σφιχτό πολτό.Ανοίξτε ένα λεπτό φύλλο (στο πάχος περίπου ενός κανονικού φύλλου πίτας) και κόψτε κύκλους 10 εκατοστών.Πάρτε ένα κύκλο ζύμης και βρέξτε την άκρη με λίγο νερό. Τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά γέμισης στο κέντρο και απλώστε την λίγο. Κλείστε τη ζύμη σε 3 σημεία για να κάνετε ένα τρίγωνο ή σε 4 σημεία για ένα τετράγωνο. Περίπου 2 εκατοστά της ζύμης πρέπει να επικαλύπτουν τη γέμιση ολόγυρα. Πιέστε τα σημεία του τριγώνου ή του τετραγώνου για να σφραγίσετε τις άκρες. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα ή τα δόντια ενός πιρουνιού.Αλείψτε τη ζύμη με χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι. Τοποθετήστε τις φλαουνίτσες σε λαδωμένες λαδόκολλες και ψήστε τις σε ζεστό φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η γέμιση τυριού και έχουν ροδίσει οι φλαουνίτσες.
Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.
http://enepinasate.blogspot.com

No comments:

Post a Comment