Περιγραφή:
H Ρώσικη Σαλάτα έχει μεγάλη ιστορία που αρχίζει από το 19ο αιώνα από τον γάλλο μάγειρα Λουσιέν Oλιβιέρ που τότε ήταν ο αρχιμάγειρας σε ένα γνωστό εστιατόριο στην Μόσχα. Νομίζουν ότι ο Oλιβιέρ ήταν ο μόνος που ήξερε το μυστικό της δικιάς του σαλάτας και η πραγματική συνταγή χάθηκε από το θάνατο του εφευρέτη. Με τα χρόνια φτιάχτηκαν κι άλλες παραλλαγές της σαλάτας κι έτσι διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά. Αλλά και τώρα η γνωστή σαλάτα ονομάζεται Oλιβιέρ.
Υλικά:
4 μεγάλες πατάτες
3 αβγά
2 καρότα
1 κονσέρβα αρακά (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατεψυγμένος αρακάς
παριζάκι ή ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, όχι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
4 - 5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
άνηθος, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε τα αβγά σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα αυγά και τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο σκεύος. Έχει σημασία να είναι πολύ ψιλοκομμένα τα υλικά, ειδικά η πατάτα. Προσθέτουμε τον αρακά, χωρίς το ζουμί. Εάν προτιμήσουμε τον κατεψυγμένο αρακά, τον βράζουμε και αφήνουμε να κρυώσει και μετά τον προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Εάν θέλουμε να βάλουμε παριζάκι ή ζαμπόν, κόβουμε 3 φέτες παριζάκι πάχους 1 εκ. και το ψιλοκόβουμε σε κύβους. Τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα και τα προσθέτουμε μέσα. Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο και τα προσθέτουμε μέσα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την μαζιονέζα και ανακατεύουμε πολύ καλά την σαλάτα. Την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να κρυώσει πριν την σερβίρουμε.
Tips:
Είναι πολύ σημαντικό τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα για να μην είναι η γεύση της σαλάτας γεύση ενός συγκεκριμένου υλικού. Δεν είναι πατατοσαλάτα ούτε αβγοσαλάτα, οπότε όλα τα υλικά καλό θα ήταν να είναι καλά ψιλοκομμένα και πολύ καλά ανακατεμένα.
Επειδή το πρώτο υλικό που βάζουμε είναι η πατάτα, προσοχή στο ανακάτεμα, γιατί πολλές φορές η πατάτα κολλάει στον πάτο του σκεύους και δεν ανακατεύεται καλά με τα υπόλοιπα υλικά και την μαγιονέζα. Η ποσότητα της μαγιονέζα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να πάει άνετα σε όλα τα υλικά, χωρίς αυτά να είναι πνιγμένα από την μαγιονέζα.
Για αγγουράκια τουρσί προτιμήστε αυτά που είναι σε βαζάκια και όχι τα χύμα, γιατί συνήθως τα χύμα είναι πολύ αλμυρά. Προτιμήστε τα γλυκόξυνα αγγουράκια και προσέξτε να είναι οσο πιό σφιχτά γίνεται. Να μην είναι νερουλά δηλαδή.
Πηγή: http://greekcook.gr
No comments:
Post a Comment